Skip to main content

Masjid Semakin Jauh dari Remaja

Daripada Saidina Ali RA, Aku mendengar Baginda Nabi SAW Bersabda: Barangsiapa mendengar azan tetapi tidak mengerjakannya ( solat ) di tempat azan di azankan, maka tiada sembahyang (La- solah ) baginya hari itu kecuali atas sesuatu keuzuran ( min uzrin ) - Auka makorasulullah SAW/b>

Berdasarkan hadis di atas, bagaimana cara yang terhikmah nak mengajak anak-anak muda kita ke masjid surau ( demi melawan arus yang semakin menghanyutkan mereka ( BUKAN SEMUA.... Ulang BUKAN SEMUA )

Saya rasa, menjadi tanggungjawab kita juga untuk mengempen ( dakwah ) mereka yang jauh ini ( BUKAN SEMUA ) mengenal tanggungjawab yang berat ini. Bukan berkempen untuk habuan keduniaan semata-mata sebab yang itu hanyalah sementara ( SEMUA ORANG TAHU )

Ada bahasan? Dipersilakan.
Terima Kasih

Comments

Popular posts from this blog

Surah al-Baqarah ayat 286.

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.