Skip to main content

RAHSIA SOLAT

Assalamualaikum wbt sahabat scripters semua, kepada sesiapa yang berminat, anda adalah dijemput untuk mengimarahkan majlis ilmu / seminar, rahsia solat dari sudut sains, mengupas tentang kelebihan solat, rahsia pergerakakan solat, keajaiban solat dan banyak lagi, tajuk yang bakal di kupas dan dikongsikan, anjuran :
Pertubuhan kebajikan Islam Malaysia (PERKIM ) dengan kerjasama
Jabatan Kejuruteraan Biomedikal, Universiti Malaya (UM)

antara tajuk yang akan dibincangkan :

1. Solat cara Nabi
2. kesan solat kepada komposisi tubuh
3. kesan kehebatan otak ketika bersolat
4. rawatan / terapi penyakit melalui solat

antara penceramah :

Utz. Tuan Hj. Mohd Farid Ravi
Pengarah Institut Hadis

kumpulan Pakar Penyelidik Fakulti Biomedikal UM

Assoc Prof. Dr. Fatimah Ibrahim
ketua penyelidik

Prof. Ir. Dr. Wan Abu Bakar

Ng Siew Cheok


bertempat di : bangunan PERKIM, Jln Ipoh, KL
Tarikh : 21/11/2009 (sabtu)
Masa : 8am ~ 5pm
Bayaran : PERCUMA

berminat sila hubungi:

En. Mustaqimm (penyelaras seminar) - 019 204 4036
mustaqiim@perkim.net.my

atau

Cik. Azizah (urusetia Pendaftaran) - 4042 6224 sab. 12
azizah@perkim.net.my

bersamalah kita mendalami ilmu dan kefahaman tentang TIANG AGAMA agar Islam kembali kukuh dipersada dunia..

ameen..

Comments

Popular posts from this blog

Halal

Belajarlah Menyalahkan Diri Sendiri

Berkata al-Muzanni: Apabila engkau melihat wujud kekeringan cinta dalam diri sahabatmu terhadapmu, demikian itu kerana dosa yang engkau lakukan, maka cepat-cepatlah bertaubat kepada Allah.

Itulah adab ukhuwwah, apabila berlaku kekeringan dalam hubungan setelah ia diikat atas ikatan akidah dan perjuang, ketahuilah, kesalahan pertama adalah pada diri anda sebelum sahabat anda.

Mukmin yang terbaik ialah yang sering memuhasabah dirinya sebelum orang lain. Menyalahkan dirinya sebebelum menyalahkan orang lain.

Al-Quran juga mengajar Muslim supaya menyalahkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum menyalahkan orang lain atas musibah yang menimpa dirinya. Bukan salah takdir tetapi kecuaian diri yang menyebabkan semua itu berlaku.

Firman Allah SWT: “Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar (dari kesalahan-kesalahanmu).”

Menuding jari ke arah diri sendiri membuka ruang yang merdeka untuk memuhasabah diri. Muhasaba…

Surah al-Baqarah ayat 286.

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.